فناوری اینترنت اشیا امکان اتصال تجهیزات خانه هوشمند مانند آیفون تصویری هوشمند، لامپ هوشمند، قفل هوشمند، دوربینهای امنیتی و ترموستات هوشمند را فراهم میکند اما تنها اتصال تجهیزات هوشمند به یکدیگر، برای عملکرد خانه هوشمند کافی نیست و به مکانیزمی برای کنترل این تجهیزات نیاز داریم. گاهی با استفاده از گوشی هوشمند و یک برنامه میتوانیم برخی از تجهیزات را به طور مستقل کنترل کنیم اما زمانی که تجهیزات متعددی را در اختیار داشته باشیم، نصب برنامههای مختلف میتواند سردرگم کننده و دشوار باشد.
هاب خانه هوشمند به عنوان مرکز کنترل تجهیزات خانه هوشمند عمل میکند و امکانات مختلفی را در اختیار ما قرار میدهد تا بتوانیم به سادگی تمامی تجهیزات را در یک پلتفرم متمرکز کنترل کنیم. برای آشنایی با هاب هوشمند و مزایا و معایب این فناوری، در این مقاله شرکت هوشمند سازی فریتز را همراهی کنید.
فهرست مطالب
هاب خانه هوشمند چیست؟
اگر خانه هوشمند را با بدن انسان مقایسه کنیم، میتوانیم هاب هوشمند را مرکز شبکه عصبی سیستم اتوماسیون خانه بدانیم که تمامی تجهیزات هوشمند را به یکدیگر متصل میکند. به عبارت دیگر، هاب خانه هوشمند به سیستم سختافزاری یا نرمافزاری گفته میشود که تجهیزات مختلف را در سیستم اتوماسیون خانه به یکدیگر متصل کرده و ارتباط بین این تجهیزات را نیز کنترل میکند.
اسمارت هاب که از عنوان پل خانه هوشمند (Smart Home Bridge) نیز برای اشاره به آن استفاده میشود، امکان اتصال تجهیزاتی که از پروتکلهای مختلف استفاده میکنند را فراهم میکند. تجهیزات خانه هوشمند از پروتکلهای وایرلس مختلفی شامل Zigbee، Bluetooth و Z-Wave برای ارتباط با یکدیگر استفاده میکنند و این پروتکلها زبان مشترک بین این تجهیزات محسوب میشود؛ بنابراین تجهیزاتی که از پروتکلهای متفاوتی استفاده میکنند را نمیتوانیم به طور مستقیم به یکدیگر متصل کنیم.
بیشتر بخوانید: کاربرد سیستم BMS ساختمان (سیستم خانه هوشمند BMS)
برای مثال، اگر با استفاده از گوشی موبایل قصد کنترل یکی از لامپهای هوشمند را داشته باشیم که از پروتکل زیگبی برای برقراری ارتباط استفاده میکند، میتوانیم از هاب هوشمند استفاده کنیم. در این مثال، لامپ هوشمند و گوشی موبایل از پروتکلهای متفاوتی استفاده میکنند و هاب نقش مترجم بین این دو را بازی میکند؛ یعنی دادهها را به زبان قابل فهم برای گوشی و لامپ تبدیل میکند تا امکان کنترل لامپ از طریق گوشی فراهم شود.
بسیاری از تجهیزات هوشمند به همراه هاب اختصاصی به فروش میرسند اما غالباً امکان یکپارچهسازی سایر تجهیزات خانه هوشمند را ندارند. برای مثال، اگر سنسور دود وقوع آتشسوزی در خانه را تشخیص دهد، شاید هاب اختصاصی امکان برقراری ارتباط و باز کردن قفل دیجیتال هوشمند برای خروج سریع یا تسهیل دسترسی آتشنشانها را نداشته باشد. در چنین شرایطی، با استفاده از هاب مرکزی میتوانیم تمامی تجهیزات خانه هوشمند را تحت یک پلتفرم متمرکز کنترل کنیم.
انواع هابهای هوشمند
هابهای همهکاره:
این هابها قابلیت کنترل طیف وسیعی از دستگاههای هوشمند را دارند و معمولاً از چندین پروتکل ارتباطی مانند روتکل Z-Wave، Zigbee و Wi-Fi پشتیبانی میکنند. مانند هابهای Samsung SmartThings،Hubitat Elevation و Aeotec Smart Home Hub.
- مزایا: انعطافپذیری بالا، سازگاری گسترده
- معایب: ممکن است برای کاربران مبتدی پیچیده باشند
هابهای مبتنی بر دستیار صوتی:
این هابها علاوه بر قابلیتهای کنترل دستگاهها، از فرمانهای صوتی نیز پشتیبانی میکنند. مانند Amazon Echo، Google Nest Hub و Apple HomePod.
- مزایا: راحتی استفاده، قابلیتهای چندرسانهای
- معایب: ممکن است محدودیتهایی در سازگاری با برخی دستگاهها داشته باشند
هابهای تخصصی:
این هابها برای کنترل دستگاههای خاص یا سیستمهای ویژه طراحی شدهاند. برای مثال Philips Hue Bridge که مخصوص کنترل سیستمهای روشنایی است؛ Lutron Caseta Smart Bridge که برای کنترل سیستمهای روشنایی و پرده هوشمند مورد استفاده قرار میگیرد و هاب Logitech Harmony Hub که متمرکز بر کنترل دستگاههای سرگرمی خانگی مانند تلویزیون، استریو و کنسولهای بازی است.
- مزایا: عملکرد بهینه برای دستگاههای خاص، رابط کاربری تخصصی
- معایب: محدودیت در کنترل دستگاههای خارج از اکوسیستم خود
هابهای امنیتی هوشمند
این هابها بر روی سیستمهای امنیتی خانه تمرکز دارند. مانند Ring Alarm Base Station که برای کنترل دوربینها، سنسورها و زنگ درب هوشمند و هاب Honeywell Home Security Base Station برای کنترل سنسورهای حرکت، دوربینها و قفلهای هوشمند مورد استفاده قرار میگیرد.
- مزایا: تمرکز ویژه بر امنیت، یکپارچگی با سیستمهای نظارتی
- معایب: ممکن است در کنترل سایر دستگاههای هوشمند خانه محدودیت داشته باشند
هر کدام از این انواع هابها مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب بین آنها به نیازهای خاص کاربر، دستگاههای موجود در خانه و میزان تخصص فنی کاربر بستگی دارد. برخی کاربران ممکن است از ترکیبی از این هابها برای دستیابی به بهترین عملکرد در تمام جنبههای خانه هوشمند خود استفاده کنند.
هاب هوشمند چگونه کار میکند؟
هاب خانه هوشمند به عنوان مرکز تبادل داده بین تجهیزات خانه هوشمند عمل میکند؛ یعنی دادهها را از سنسورها و سایر تجهیزات دریافت کرده و سپس به سایر تجهیزات ارسال میکند. هاب هوشمند معمولاً به سوئیچ داخلی مجهز میشود که اطلاعات لازم برای چگونگی ارسال دادهها را ذخیره میکند. برخی از تجهیزات هوشمند به منابع سختافزاری و نرمافزاری مجهز هستند که میتوانند دادهها را پیش از ارسال به هاب پردازش کنند.
خرید سیستم صوتی هوشمند (سیستم صوتی خانه هوشمند)
عملکرد هاب خانه هوشمند به عملکرد رهبر ارکستر شباهت دارد؛ یعنی تجهیزات خانه هوشمند را به یکدیگر متصل کرده و وظیفه ایجاد هماهنگی بین عملکرد آنها را نیز بر عهده دارد. هاب هوشمند معمولاً با طیف گستردهای از تجهیزات که از پروتکلهای مختلفی مانند Wi-Fi، Zigbee، Z-Wave یا Bluetooth استفاده میکنند سازگاری دارد. هاب مانند یک پل عمل میکند و با ترجمه دادههای ارسال شده توسط پروتکلهای مختلف به یکدیگر، امکان برقراری ارتباط بین تجهیزاتی که بر پایه پروتکلهای متفاوتی ساخته شدهاند را فراهم میکند.
قیمت و خرید قفل اثر انگشتی هوشمند درب [جدیدترین مدلها]
شرکت سازنده هاب برنامهای را در اختیار ما قرار میدهد که با نصب آن روی گوشی موبایل میتوانیم تجهیزات خانه هوشمند را کنترل کنیم. برای کنترل تجهیزات خانه هوشمند میتوانیم برنامه زمانبندی یا شرایط مشخصی را تعریف کنیم. برای مثال، میتوانیم تنظیماتی را اعمال کنیم که در صورت تشخیص باز شدن درب ورودی توسط سنسور درب و پنجره، چراغ راهرو نیز به طور خودکار روشن شود.
هاب خانه هوشمند میتواند بسیاری از تجهیزات و سیستمهای مبتنی بر فناوری اینترنت اشیا شامل ترموستات هوشمند، لامپ هوشمند، پریز هوشمند، کلید هوشمند، قفل دیجیتال، آیفون تصویری هوشمند، سیستمهای نظارت بر مصرف انرژی، پرده هوشمند، سنسور درب و پنجره، دوربینهای نظارتی، سنسور حرکتی هوشمند، سنسور دود، سنسور تشخیص نشت آب، سیستم گرمایشی و سرمایشی، سیستم آبیاری هوشمند و غیره را کنترل کند.
خرید کلید پریز هوشمند با بهترین قیمت
مزایا و معایب اسمارت هاب چیست؟
هاب هوشمند نیز مانند هر فناوری دیگری نقاط قوت و ضعف متعددی دارد و آگاهی از مزایا و معایب استفاده از هاب هوشمند به ما کمک میکند تا از پرداخت هزینه اضافی برای ویژگیها و امکانات غیر ضروری جلوگیری کنیم.
مزایای Smart Hub چیست؟
مهمترین مزیتهای اسمارت هاب عبارتند از:
- اتوماسیون متمرکز: یکپارچهسازی تجهیزات هوشمند خانه در یک پلتفرم متمرکز را شاید بتوانیم مهمترین مزیت هاب خانه هوشمند بدانیم. صرفنظر از شبکه و پروتکلی که تجهیزات هوشمند را به یکدیگر متصل میکند، قادر خواهیم بود تا با استفاده از هاب هوشمند تمامی این تجهیزات را توسط یک پلتفرم متمرکز کنترل کنیم.
- سازگاری: هاب خانه هوشمند میتواند تجهیزات مختلفی که توسط برندهای متفاوتی ساخته شدهاند یا از پروتکل متفاوتی استفاده میکنند را به یکدیگر متصل کند. عملکرد هاب هوشمند به عنوان یک رابط، ما را از به کارگیری برنامههای مختلف و کنترل جزیرهای تجهیزات که میتواند به سردرگمی و از دست دادن بخشی از امکانات خانه هوشمند منجر شود، بینیاز میسازد.
- برنامهریزی و شخصیسازی: ساکنین ساختمان هوشمند با استفاده از هاب هوشمند میتوانند تمامی تجهیزات را با استفاده از یک برنامه و مطابق با ترجیحات خودشان کنترل کنند. افراد قادر خواهند بود تا تنظیمات دما، روشنایی و غیره را به سادگی اعمال کرده یا برنامه مشخصی را برای عملکرد تجهیزات خانه هوشمند تعیین کنند.
نمایندگی اشنایدر (برند خانه هوشمند Schneider) در ایران
- امنیت: برخی از هاب های هوشمند موجود در بازار امکان نظارت بر تجهیزات هوشمند و ارسال نوتیفیکیشن را دارند. لایه امنیتی اضافی میتواند از خانه و دادههای حساس ساکنین خانه محافظت کند.
خرید دستگیره هوشمند (دستگیره دیجیتال) با بهترین کیفیت
با وجود مزایای متعددی که هاب هوشمند در اختیار ما قرار میدهد، استفاده از این فناوری معایب یا چالشهایی را نیز به همراه دارد که باید در زمان انتخاب تجهیزات خانه هوشمند در نظر گرفته شوند.
معایب Smart Hub چیست؟
مهمترین معایب هاب هوشمند عبارتند از:
- هزینه: تجهیزات خانه هوشمند معمولاً قیمت بیشتری در مقایسه با تجهیزات معمولی دارند و همین عامل یکی از مهمترین موانع گسترش استفاده از تجهیزات هوشمند محسوب میشود. افزودن هزینه خرید هاب به هزینه خرید تجهیزات هوشمند، میتواند به نارضایتی برخی از خریداران منجر شود. هزینه بالا میتواند علاقهمندان به هوشمند سازی ساختمان را به خرید تجهیزاتی که مستقیماً از طریق پروتکل وای فای کنترل میشوند یا خرید تجهیزات هوشمند ارزان قیمت که معمولاً چالشهای مختلفی را نیز به همراه دارند، سوق دهد.
- ریسک حملات سایبری: هکرها به طور پیوسته تلاش میکنند تا از تکنیکهای مختلفی برای دسترسی به دادههای افراد استفاده کنند. هاب هوشمند که به عنوان مرکز کنترل تجهیزات خانه هوشمند عمل میکند، هدف جذابی برای مهاجمین فضای سایبری محسوب میشود. در صورتی که هکرها به هاب خانه هوشمند دسترسی پیدا کنند، میتوانند از دادههای با اهمیتی شامل ترجیحات ما، برنامه زمانی برای عملکرد تجهیزات که در حقیقت ساعات حضور ما در خانه را نشان میدهد و غیره مطلع شوند. به همین دلیل رعایت اصول امنیتی شامل استفاده از پسوردهای مجزا و قدرتمند، استفاده از فایروال و غیره برای مقابله با نفوذ هکرها ضروری است.
نمایندگی برند خانه هوشمند ABB (ای بی بی) در ایران
نکات خرید هاب هوشمند
هنگام خرید یک هاب هوشمند، باید به چند نکته توجه کنید:
- کنترل صوتی: اگر قصد دارید خانه هوشمند خود را با صدا کنترل کنید، اطمینان حاصل کنید که هاب مورد نظر با دستیارهای صوتی مانند Amazon Alexa یا Google Home سازگار است.
- ادغام: برخی از هابهای هوشمند قابلیت اتصال به تعداد بیشتری از دستگاهها را دارند، در حالی که برخی دیگر محدودیتهایی در این زمینه دارند. به عنوان مثال، هاب Logitech Harmony Hub تنها به هشت دستگاه قابل اتصال است.
- سازگاری با سیستم عامل: بیشتر هابها با سیستمعاملهای iOS و Android سازگارند، اما قبل از خرید این موضوع را بررسی کنید.
- اتصال: برخی از هابهای هوشمند مانند SmartThings Hub نیاز به اتصال مستقیم به روتر دارند، در حالی که برخی دیگر از طریق Wi-Fi متصل میشوند.
- سازگاری: اطمینان حاصل کنید که هاب خانه هوشمند شما از پروتکلهایی مانند Zigbee، Z-Wave، بلوتوث و Wi-Fi پشتیبانی میکند.
- اپلیکیشن خانه هوشمند: بیشتر هابهای هوشمند از طریق یک اپلیکیشن موبایل کنترل میشوند، و برخی از آنها قابلیت اتصال به لپتاپ را نیز دارند.
پاسخ به پرسشهای متداول
آیا هر دستگاه خانه هوشمند به هاب اختصاصی هوشمند نیاز دارد؟
تمامی تجهیزات خانه هوشمند به هاب اختصاصی نیاز ندارند؛ یعنی برخی از تجهیزات هوشمند به طور مستقل و از طریق پروتکل Wi-Fi یا بلوتوث به گوشی هوشمند متصل میشوند. بسیاری از دستیارهای صوتی نیز میتوانند جای خالی هاب برای کنترل تجهیزات خانه هوشمند را پر کنند. به طور کلی، ضرورت استفاده از هاب هوشمند به تجهیزات هوشمندی که در اختیار داریم و پروتکلی ارتباطی آنها بستگی دارد.
بهترین هاب هوشمند موجود در بازار کدام است؟
بهترین هاب هوشمند برای هر ساختمانی با ساختمانهای دیگر تفاوت دارد و باید با توجه به نوع تجهیزات و پروتکلهای مورد استفاده برای هوشمند سازی خانه تعیین شود. برای انتخاب بهترین هاب میتوانیم از معیارهایی مانند تعداد پروتکلهای مورد پشتیبانی توسط هاب هوشمند، پشتیبانی از هر دو باند 2.4 و 5 گیگاهرتزی شبکه وای فای، قابلیت اتصال با استفاده از کابل شبکه، منابع سختافزاری برای پشتیبانی از تجهیزات هوشمند، کیفیت ساخت و ویژگیهای امنیتی استفاده کنیم.
سیستم امنیتی هوشمند (سیستم های حفاظتی و امنیتی خانه هوشمند)
جمعبندی
هاب خانه هوشمند یکی از مهمترین تجهیزات خانه هوشمند محسوب میشود که برای تسهیل کنترل تجهیزات هوشمند مورد استفاده قرار میگیرد. به کمک هاب هوشمند میتوانیم تجهیزاتی که بر پایه پروتکلهای غیر قابل شناسایی توسط گوشی هوشمند عمل میکنند را به همراه سایر تجهیزات هوشمند، در یک پلتفرم متمرکز کنترل کنیم.
با استفاده از هاب خانه هوشمند میتوانیم شرایط مشخصی را برای روشن و خاموش شدن تجهیزات هوشمند تعریف کنیم یا در صورتی که از برنامه زمانی مشخصی برای ورود و خروج از خانه تبعیت میکنیم، عملکرد تجهیزات خانه را نیز با این برنامه زمانی منطبق کنیم. امکانات هاب هوشمند ما را قادر میسازد تا محیط زندگی راحت، امن و کارآمدی داشته باشیم.
مطالب مشابه:
- قفل کمد استخری دیجیتالی هوشمند و اهمیت استفاده از آن
- آموزش استفاده از KNX در Loxone
- سنسور هوشمند چیست؛ کاربردها و مزایای انواع سنسور خانه هوشمند
- کنتور هوشمند برق چیست؟ کاربرد و مزایای کنتور هوشمند برق
- کارخانه هوشمند چیست؟ بررسی مزایای هوشمند سازی کارخانه ها
- سیستم آبیاری هوشمند چیست + تجهیزات و مزایای هوشمند سازی آبیاری
- آشپزخانه هوشمند چیست + تجهیزات و مزایای هوشمند سازی آشپزخانه
- سنسور هوشمند گاز چیست؟ انواع و مزایای سنسور نشت گاز هوشمند
- سرویس بهداشتی هوشمند چیست + مزایای توالت هوشمند
- آسانسور هوشمند چیست؟ بررسی امکانات و مزایای آسانسورهای هوشمند