تجهیزات هوشمند نهتنها سبک زندگی ما را متحول میکنند و آسایش، رفاه، امنیت و بهرهوری بیشتری را به ارمغان میآورند، بلکه میتوانند مانند انواع پرده هوشمند محیط زندگی و دکوراسیون خانه را نیز به سبک مدرن و امروزی تغییر دهند. امروزه، مدلهای مختلفی از پردههای برقی در بازار وجود دارند که از نظر ظاهری، سبک طراحی، نحوه باز و بسته شدن و غیره تفاوت دارند. وجود تفاوت بین انواع مدلهای پرده برقی موجب میشود تا انتخابهای بهتری برای استفاده از پردههای برقی در مکانهای مختلف داشته باشیم و همچنین بتوانیم آنها را به دستهبندیهای مختلفی طبقهبندی کنیم. برای آشنایی با انواع پرده های برقی موجود در بازار در این مقاله با شرکت خانه هوشمند فریتز همراه شوید.
فهرست مطالب:
پرده برقی چیست؟
پرده برقی به پردهای گفته میشود که به یک موتور الکتریکی مجهز شده و با استفاده از نیروی همان موتور پرده برقی باز و بسته میشود. وجود موتور الکتریکی موجب میشود تا پرده حرکت روانتری داشته باشد، باز و بسته کردن پردههای دور از دسترس یا پردههای بزرگ و سنگین آسانتر شود، احتمال کثیف شدن پرده به دلیل حذف ضرورت تماس فیزیکی افراد با پرده کاهش یافته و طول عمر پرده به دلیل کاهش تنشهای فیزیکی ناشی از کشیده شدن آن افزایش یابد.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید پرده برقی هوشمند
انواع پرده های برقی
پردههای برقی را بر اساس نحوه حرکت دادن پرده، نوع سیستم کنترل، نوع پرده و نحوه تامین انرژی موتور پرده برقی به دستههای مختلفی تقسیمبندی کنیم. در ادامه مقاله با انواع پرده هوشمند بر اساس دستهبندیهای مختلف آشنا خواهید شد.
بیشتر بخوانید: آموزش نحوه نصب پرده برقی به صورت گام به گام
انواع پرده هوشمند بر اساس نحوه تامین برق موتور پرده
انواع پرده برقی موجود در بازار به موتور الکتریکی مجهز هستند که با استفاده از نیروی برق کار میکند. در این بین، برخی از انواع پردههای هوشمند به سیمکشی خانه متصل میشوند و دسته دیگری نیز وجود دارد که به باتری داخلی مجهز هستند. بر همین اساس، پردههای برقی را میتوانیم به دو دسته مختلف تقسیمبندی کنیم که عبارتند از:
- پرده برقی مجهز به باتری داخلی: این دسته از پردههای برقی از باتری برای تامین انرژی موتور پرده استفاده میکنند؛ بنابراین محدودیت پردههای برقی سیمی برای قرار گرفتن در کنار پریز برق یا اتصال به سیمکشی برق خانه را ندارند. وجود محفظه باتری موجب میشود تا پردههای برقی باتری خور ابعاد بزرگتری در مقایسه با انواع پرده هوشمند سیمی داشته باشند. از آنجایی که اتمام شارژ باتریهای پرده هوشمند به توقف عملکرد آن منجر میشود، برای جلوگیری از تجربه این اتفاق مجبور هستیم تا باتری آن را به طور دورهای شارژ کنیم.
- پرده برقی سیمی: برخی از انواع پرده برقی مستقیماً به سیمکشی خانه یا پریز برق متصل میشوند؛ بنابراین برای نصب این نوع پرده دسترسی به سیمکشی برق ساختمان در نزدیکی پنجره یا درب مجهز به پرده برقی سیمی ضرورت دارد. از آنجایی که برق مصرفی انواع پرده برقی باسیم از طریق شبکه برق ساختمان تامین میشود، نیازی به اجرای فرایند بررسی وضعیت باتری و شارژ آن نیز وجود نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید: سیستم روشنایی هوشمند ساختمان (هوشمند سازی روشنایی) چیست؟
انواع پرده های برقی بر اساس چگونگی حرکت پرده
انواع پرده برقی نیز مانند پردههای قدیمی که از طریق نیروی دست کنترل میشدند، در جهت افقی یا عمودی باز و بسته میشوند و بر همین اساس میتوانیم آنها را به دو دسته کنار رو و بالا رو طبقهبندی کنیم. انواع پرده هوشمند بر اساس نحوه حرکت عبارتند از:
- پرده برقی کنار رو: ساختار پرده برقی کنار رو از پرده به همراه ریل و موتور الکتریکی تشکیل میشود و همانطور که نحوه نامگذاری این پرده نشان میدهد، روی محور افقی به سمت راست یا چپ حرکت میکند. این نوع پرده معمولاً با استفاده از پارچه حریر یا ساتن ساخته میشود. انواع پرده کنار رو در بازار وجود دارند که یک طرف یا دو طرف ریل پرده باز و بسته میشوند. از آنجایی که در این ساختار وزن پرده به ریل منتقل میشود، در مقایسه با پردههای بالا رو به قدرت کمتری برای حرکت دادن پرده نیاز داریم؛ بنابراین میتوانیم از موتورهای الکتریکی کوچکتر و کممصرفتر برای حرکت دادن پرده برقی کناررو استفاده کنیم.
- پرده برقی بالا رو: پرده برقی بالارو روی محور عمودی به سمت بالا یا پایین حرکت میکند و برخلاف پرده کنار رو در این ساختار وزن پرده به طور مستقیم به موتور پرده منتقل میشود؛ بنابراین موتور پردههای برقی بالا رو معمولاً ابعاد و قدرت بیشتری در مقایسه با پردههای برقی کنار رو دارند. پرده زبرا، پرده شید، انواع پرده کرکره، پرده رومن و غیره در بین پردههای بالا رو طبقهبندی میشوند.
تاچ پنل هوشمند: خرید تاچ پنل لمسی خانه هوشمند
انواع پرده کرکره برقی بر اساس نحوه کنترل پرده
انواع پرده برقی موجود در بازار از طریق تکنیکهای متفاوتی کنترل میشوند و هر یک از این روشها، ویژگیهای منحصربفردی را نیز ارائه میکنند. دستهای از پردههای برقی نیز وجود دارند که از طریق دو یا چند روش کنترل میشوند. وجود روشهای متعدد برای کنترل پرده ما را قادر میسازد تا گزینه مناسب را با توجه به نیازها و شرایط محل نصب پرده انتخاب کنیم. تکنیکهای مورد استفاده برای کنترل انواع پرده هوشمند عبارتند از:
- کنترل پرده با استفاده از ریموت: پردههای ریموتی به یک گیرنده امواج رادیویی مجهز هستند و با استفاده از ریموت که وظیفه ارسال فرمان کاربر را برعهده دارد، کنترل میشوند؛ بنابراین ساکنین خانه میتوانند با فشردن دکمه ریموت، پرده را کنترل کنند. از آنجایی که امواج رادیویی مورد استفاده در این روش بُرد محدودی دارند، محدوده قابل کنترل نیز معمولاً به فضای ساختمان محدود میشود.
- کنترل دستی پرده: کشیدن پرده سادهترین روش کنترل آن محسوب میشود و معمولاً توسط انواع پرده هوشمند موجود در بازار نیز از این روش کنترل پشتیبانی میکنند. برای کنترل دستی پرده برقی خانه تنها کافی است تا آن را کمی در جهت مورد نظر بکشیم تا پرده با استفاده از نیروی موتور و در همان جهت باز یا بسته شود.
- کنترل خودکار پرده: انواع پرده هوشمند قابلیت کنترل خودکار بر اساس دادههای دریافت شده از سوی سنسورهای تشخیص شدت نور، دما، ایستگاه هواشناسی یا بر اساس برنامه زمانبندی را دارند. سیستم کنترل با استفاده از دادههای واقعی، انواع پرده هوشمند را به نحوی کنترل میکند تا همواره شرایط خانه از نظر میزان نور و دما در محدوده مطلوب برای ساکنین خانه قرار داشته باشد.
- کنترل پرده از طریق گوشی موبایل: انواع پرده هوشمند را میتوانیم از طریق شبکه اینترنت و از راه دور با استفاده از گوشی هوشمند، تبلت یا کامپیوتر کنترل کنیم؛ بنابراین حضور فیزیکی در خانه برای کنترل پردهها ضرورتی ندارد.
- کنترل پرده با فرمان صوتی: کنترل تجهیزات خانه با فرمان صوتی یکی از جذابترین ویژگیهای خانه هوشمند محسوب میشود و از این قابلیت میتوانیم برای کنترل انواع پردههای هوشمند نیز استفاده کنیم؛ یعنی برای کنترل پرده تنها کافی است تا نام دستیار صوتی و سپس فرمان مورد نظر را به زبان بیاوریم. برای مثال، موقعیتی را تصور کنید که در آشپزخانه در حال شستشوی میوهها یا ورز دادن خمیر هستید و نمیخواهید با دستان خیس یا آغشته به مواد غذایی، پرده یا گوشی را لمس کنید. دستیار صوتی در چنین شرایطی ما را قادر میسازد تا با یک فرمان وضعیت پرده برقی منزل را تغییر داده و نور ورودی به آشپزخانه را کنترل کنیم.
هوشمند سازی ساختمان؛ اجرای هوشمند سازی خانه و منازل مسکونی
انواع مدل پرده برقی بر اساس نوع پرده
امروزه مدلهای متنوعی از انواع پردهها وجود دارند که برای برآورده ساختن نیازهای مختلف مانند تنظیم شدت نور ورودی به داخل ساختمان، محافظت از حریم خصوصی، زیبایی بخشیدن به فضای خانه، صرفهجویی در مصرف انرژی طراحی شدهاند. انواع پرده برقی بر اساس مدل و نحوه طراحی عبارتند از:
- پرده زبرا برقی: پرده زبرا از نوارهایی با جنس توری و پارچهای تشکیل میشود که به صورت یک در میان در کنار یکدیگر قرار میگیرند. موتور الکتریکی پرده برقی زبرا با حرکت نوارها از مقابل یکدیگر ما را قادر میسازد تا کنترل زیادی روی میزان نور ورودی به ساختمان داشته باشیم. انواع پرده زبرا برقی مدلهای دوبل، چاپی، سیلوئت و ارسی را شامل میشود.
- پرده کرکره برقی هوشمند: پرده کرکره از تیغههای چوبی، فلزی یا پلاستیکی تشکیل میشود که به طور افقی در موازت یکدیگر قرار میگیرند. قابلیت تغییر زاویه تیغهها ما را قادر میسازد تا میزان نور ورودی به فضای داخلی ساختمان را کنترل کنیم. پرده کرکره موتوری را میتوانیم بر اساس جنس تیغههای پرده به انواع کرکره چوبی برقی، کرکره فلزی برقی و غیره دستهبندی کنیم. پرده کرکره برقی به یک موتور الکتریکی مجهز میشود که قابلیت ایجاد سایه-روشن و حرکت به سمت بالا و پایین از راه دور را فراهم میکند.
- پرده شید برقی: پرده شید که معمولاً به عنوان پوشش زیر پرده استفاده میشود، نوعی پرده بالا رو محسوب میشود که از جنس پنبه، کتان، پلیاستر و غیره ساخته میشود. با تنظیم ارتفاع پرده میتوانیم میزان نور ورودی به خانه را کنترل کنیم. پرده برقی شید نور ورودی به داخل ساختمان را به طور کامل مسدود نمیکند اما میتواند از حریم خصوصی ساکنین خانه در طی روز محافظت کند. پرده شید در انواع ساده، شاین و اکلیلی، پروژکتور، بلکاوت و غیره در دسترس خریداران قرار دارند که از نظر میزان بازتاب، جذب و عبور نور خورشید با یکدیگر تفاوت دارند.
- پرده دابل شید برقی: این پرده از یک لایه مات در کنار لایه پارچهای ضخیمتر تشکیل میشود و هر دو لایه به طور مستقل از یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند؛ یعنی موتور الکتریکی پرده میتواند هر لایه را به طور مستقل به اندازهای حرکت دهد تا دما و روشنایی به طور بهینهتری کنترل شود. در حالی که لایه مات امکان عبور بخشی از نور خورشید را به فضای داخل ساختمان فراهم میکند، لایه ضخیمتر امکان مسدود کردن حداکثری نور خورشید و تنظیم دمای ساختمان را ارائه میدهد.
- پرده رومن برقی: پرده برقی رومن یا رومی نوعی پرده بالا رو محسوب میشود که در انواع پرده آبشاری برقی و ساده در دستری خریداران قرار دارد. پرده رومن در هنگام جمع شدن به صورت چین خوردگی روی هم تا میشود و همین ویژگی موجب میشود تا ظاهر شیک و جذابی داشته باشد. پرده رومن برقی نیز به یک موتور الکتریکی مجهز میشود که پرده را در جهت عمودی حرکت میدهد.
- پرده لوردراپه برقی: پرده لوردراپه یکی از انواع پرده برقی کناررو محسوب میشود که از نوارهای موازی در کنار یکدیگر تشکیل میشود. پرده لوردراپه به دو موتور مستقل برای تنظیم زاویه نوارها و همچنین باز و بسته کردن پرده کنترل میشود. پارچه پرده لوردراپه از جنس پلیاستر و ساتن انتخاب میشود که در برابر نور خورشید مقاومت بالایی دارد و امکان پیادهسازی طرحهای برجسته را نیز فراهم میکند.
- کرکره پلیسه برقی: پرده پلیسه از قسمتهایی تشکیل میشود که به صورت پلیسه پلیسه یا آکاردئونی روی هم تا میخورند. زمانی که پرده پلیسه برقی با استفاده از موتور الکتریکی به سمت بالا یا پایین کشیده میشود، پلیسهها روی هم قرار گرفته و از مقابل پنجره کنار میروند. پرده پلیسه برقی در ساختمانهای مسکونی، اماکن رفاهی، تجاری، سالن کنفرانس و حتی مراکز درمانی مورد استفاده میگیرد.
- پرده برقی اسکرین خورشیدی: پرده سان اسکرین نوعی پرده بالا رو محسوب میشود که از نظر عملکرد به پرده شید شباهت زیادی دارد اما از نظر جنس پارچه با یکدیگر تفاوت دارند. انواع پرده هوشمند اسکرین با استفاده از یک موتور الکتریکی کنترل میشوند که پرده را در محور عمودی به حرکت در میآورد. انواع پرده برقی اسکرین برای جلوگیری از ورود نور خورشید و کنترل دمای فضای داخلی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند.
سیستم امنیتی هوشمند (سیستم های حفاظتی و امنیتی خانه هوشمند)
پرسشهای متداول
بهترین مدل پرده برقی چیست؟
هر یک از انواع پرده برقی مزایا و معایبی را ارائه میدهند و برای استفاده حداکثری از مزایا و به حداقل رساندن معایب، میتوانیم گزینه مناسب را با توجه به شرایط پنجره و نیازهای ساکنین ساختمان انتخاب و نصب کنیم.
آیا پرده هوشمند برقی با موبایل قابل تنظیم است؟
بله، ساکنین خانه با استفاده از گوشی موبایل، تبلت، ساعت هوشمند، تاچ پنل، کلیدهای لمسی، دستیار صوتی و حتی اعمال نیروی فیزیکی (کشیدن پرده به یک سمت) میتوانند پرده برقی هوشمند را کنترل کنند.
جمعبندی
در این مقاله انواع پرده های برقی موجود در بازار و ویژگی هر یک از آنها را مورد بررسی قرار دادیم. انواع پرده هوشمند و غیرهوشمند از نظر قیمت، دوام، امکانات، طراحی ظاهری، نحوه باز و بسته شدن، میزان نور عبوری به فضای داخلی ساختمان، انعطافپذیری در تنظیم شدت نور و تنظیم دمای خانه، حفاظت از حریم شخصی و غیره با یکدیگر تفاوت دارند. وجود تنوع گسترده بین انواع مدلهای پرده برقی ما را قادر میسازد تا گزینه مناسب را بر اساس شرایط محل نصب پرده، بودجه، سلیقه و نیازها انتخاب کنیم.
مطالب مشابه:
- راهنمای خرید پرده برقی هوشمند
- آموزش نحوه نصب پرده برقی
- انواع پروتکل های IoT؛ معرفی 18 پروتکل اینترنت اشیا
- پارکینگ مکانیزه چیست؟ معرفی انواع پارکینگ های مکانیزه
- کرکره هوشمند چیست؟ بررسی انواع کرکره برقی و ویژگی آنها
- سایبان هوشمند؛ مزایا و معایب انواع سایبان برقی
- ویژگیهای ماشین لباسشویی هوشمند + معرفی هوشمندترین ماشین های لباسشویی
- پنل هوشمند لمسی چیست؟ معرفی انواع تاچ پنل ها
- معرفی انواع سنسور حرکتی و نحوه عملکرد آنها
- دزدگیر ساختمان چیست + معرفی انواع دزدگیر اماکن و کارکرد آن ها