خانههای هوشمند به عنوان نمادی جدید از راحتی، امنیت و زیبایی در دنیای مدرن امروزی شناخته میشوند. با گسترش شهرها و زندگی ماشینی، اغلب ما نیز زمان بیشتری را در خانههایمان میگذرانیم؛ بههمین دلیل، تبدیل خانه به مکانی هوشمند و با امکانات مختلف اهمیت زیادی پیدا کرده و اینترنت اشیا در خانه هوشمند همان چیزی است که میتواند پاسخگوی نیاز ما باشد.
در مقاله حاضر، به معرفی کاربرد اینترنت اشیا در خانه های هوشمند پرداخته و پس از معرفی اجمالی مفهوم اینترنت اشیا، نحوه عملکرد، کاربردها و مزایای اینترنت اشیا در ساختمان های هوشمند را مورد بررسی قرار میدهیم. با شرکت خانه هوشمند فریتز همراه شوید.
فهرست مطالب
اینترنت اشیا چیست؟
اولین قدم برای درک کاربرد اینترنت اشیا در خانه های هوشمند، آشنایی با اینترنت اشیا به عنوان یک مفهوم اساسی است. اینترنت اشیا (IoT) یک فناوری است که به اشیای مختلف امکان اتصال به اینترنت و تبادل داده با هم و با سیستمهای دیگر را میدهد. این اشیا میتوانند طیف گستردهای از ابزارها از لوازم خانگی گرفته تا دستگاههای پزشکی و وسایل حملونقل را شامل شوند.
در واقع، اینترنت اشیا شبکهای از اشیای فیزیکی را تشکیل میدهد که به فناوریهای متفاوتی مثل حسگرها، نرمافزارهای پیشرفته و ارتباطات بیسیم مجهز بوده و میتوانند از طریق اینترنت با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. طی سالیان گذشته، اینترنت اشیا به یکی از فناوریهای مهم و تأثیرگذار جهانی تبدیل شده و تخمین زده میشود تا سال 2025 بیش از 22 میلیارد دستگاه مختلف در سراسر دنیا به آن متصل شوند.
عملکرد اینترنت اشیا در خانه هوشمند
اینترنت اشیا در خانه هوشمند همانند ستون فقرات بدن، تمام دستگاهها و حسگرها را به یکدیگر و به سیستم کنترلی مرکزی متصل میکند. این حسگرها اطلاعات محیطی مثل دما، رطوبت، نور، و اطلاعات دستگاههای خانه را جمعآوری کرده و سپس، به سیستم هوش مصنوعی و نرمافزارهای خانه هوشمند ارسال میکنند. در مراحل بعد، از این دادهها برای کنترل دستگاهها، بهبود امنیت، صرفهجویی در انرژی و فراهمکردن تجربه زندگی بهتر در خانه استفاده میشود.
برای آشنایی بیشتر با نحوه عملکرد اینترنت اشیا در ساختمان هوشمند، میتوان فرآیند انجام کار را به چند مراحل تقسیم کرد:
بیشتر بخوانید: ساختمان هوشمند چیست و هوشمند سازی ساختمان چه مزایایی دارد؟
مراحل عملکرد اینترنت اشیا در ساختمان هوشمند
مرحله اول: حسگرهای موجود در خانه هوشمند اطلاعات محیطی مثل دما، رطوبت، نور، حرکت، امنیت و… را جمعآوری کرده و بهطور پیوسته به سیستم مرکزی با قابلیت تحلیل و پردازش دادهها ارسال میکنند. سیستم مرکزی معمولا شامل یک سرور یا پلتفرمی نرمافزاری است که همانند مغز وظیفه دریافت اطلاعات، پردازش و دادن دستورها را بر عهده دارد.
مرحله دوم: سیستم مرکزی، دادهها را تحلیل کرده و اطلاعات موردنظر را استخراج میکند. این اطلاعات میتوانند شامل شرایط محیطی مثل دما و حرکت یا وضعیت دستگاههای خانه مانند سیستمهای گرمایش و سرمایش یا حتی سیستمهای امنیتی باشند.
مرحله سوم: شامل تصمیمگیری سیستم مرکزی و ارسال دستورهای لازم باتوجه به اطلاعات دریافتی است. به عنوان مثال، اگر دما در خانه بیش از حد بالا باشد، سیستم میتواند کولر را روشن کند یا اگر حرکتی تشخیص داده شود، سیستم میتواند هشداری را ارسال یا دوربینها را فعال کند.
یکی از نقاط قوت بهرهگیری از اینترنت اشیا در ساختمان های هوشمند، قابلیت کنترل دستگاهها از راه دور است که میتواند شامل روشن و خاموش کردن چراغها، تنظیم دما، کنترل دستگاههای الکترونیکی و بسیاری از موارد دیگر باشد. همچنین، اینترنت اشیاء در خانه هوشمند بین تمامی دستگاهها ارتباط برقرار میکند و طبق فرآیندی که گفته شد، مدیریت خانه را در دست میگیرد.
کاربرد اینترنت اشیا در خانه های هوشمند
همانطور که گفتیم، اینترنت اشیا شبکهای از دستگاههای خانگی یا صنعتی متصل به اینترنت است که میتوانند دادههای مختلف را جمعآوری و پردازش کرده و تصمیمگیری کند.
خانههای هوشمند از اینترنت اشیا برای کنترل و نظارت بر لوازم خانگی، روشنایی، امنیت و سایر سیستمهای خانه استفاده میکنند. با استفاده از اینترنت اشیا، ساکنان خانه میتوانند خانههای خود را از راه دور کنترل کنند و از مزایای مختلف کاربرد آن در خانه مانند راحتی، امنیت و صرفهجویی در انرژی بهرهمند شوند. در ادامه با کاربرد اینترنت اشیا در خانه های هوشمند بیشتر آشنا میشویم:
- جمعآوری دادهها: در خانه هوشمند مجهز به اینترنت اشیا اطلاعات محیطی مختلف با استفاده از حسگرها و دستگاههای گوناگون جمعآوری میشوند. این حسگرها میتوانند شامل حسگرهای دما، رطوبت، نور، حرکت، امنیت و بسیاری دیگر باشند که اطلاعات را به صورت مستمر و به صورت زمانبندی شده از محیط دریافت میکنند.
- کنترل از راه دور لوازم خانگی: با استفاده از اینترنت اشیا، ساکنان خانه میتوانند لوازم خانگی خود مانند چراغها، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، تلویزیون و… را از راه دور کنترل کنند. این کاربرد میتواند برای افرادی که خارج از خانه کار یا زیاد مسافرت میکنند، بسیار مفید باشد.
- تصمیمگیری و کنترل: سیستم مرکزی اینترنت اشیا خانه هوشمند بر اساس اطلاعات دریافتشده، تصمیمهای هوشمندانهای میگیرد. به عنوان مثال، اگر دما در خانه بیش از حد بالا برود، سیستم میتواند کولر را روشن کند.
- نظارت بر امنیت: اینترنت اشیا میتواند برای نظارت بر امنیت خانه هوشمند بسیار کاربردی باشد. به عنوان مثال، میتوان از دوربینهای امنیتی متصل به اینترنت برای نظارت بر ورودیها و خروجیهای خانه استفاده کرد یا از حسگرهای حرکتی برای شناسایی افراد ناشناس در خانه بهره گرفت.
- صرفهجویی در انرژی: یکی از کاربردهای مهم اینترنت اشیا در ساختمان هوشمند امکان صرفهجویی در انرژی است. برای نمونه، میتوان از حسگرهای روشنایی برای خاموش کردن چراغها در صورت عدم حضور افراد در اتاق استفاده کرد. همچنین، به کمک سیستم مرکزی اینترنت اشیا میتوان از برنامههای زمانبندی برای روشن و خاموشکردن وسایل خانگی در ساعات مشخص استفاده نمود.
با اینحال، کاربرد iot در خانه های هوشمند همچنان در حال توسعه است و بیشک، در آینده شاهد کاربردهای جدید و نوآورانهتری از این فناوری خواهیم بود.
مزایای اینترنت اشیاء در خانه هوشمند
اگرچه اینترنت اشیا در محیطهای صنعتی مزایای متعددی را برای صاحبان کسبوکارها به همراه داشته است، خانههای هوشمند نیز میتوانند از مزایای فراوان این فناوری بهرهمند شوند. برخی از مهمترین مزایای اینترنت اشیا در خانه هوشمند شامل موارد زیر است:
- راحتی: اینترنت اشیا میتواند با فراهمسازی امکان کنترل از راه دور لوازم خانگی و تنظیم خودکار شرایط محیطی خانه را برای ساکنان منزل راحتتر کند.
- امنیت: همانطور که اشاره کردیم، اینترنت اشیا میتواند با نظارت خودکار روی دوربینها و حسگرها و کنترل محیط، امنیت خانه را بهبود بخشد.
- صرفهجویی در انرژی: اینترنت اشیا میتواند با کنترل خودکار یا زمانبندیشده لوازم برقی موجود در خانه به صرفهجویی در انرژی خانه کمک کند.
- توسعهپذیری و انعطافپذیری: یکی دیگر از مزایای اینترنت اشیا برای خانه هوشمند این است که به راحتی میتوان دستگاههای جدید را به سیستم اضافه و خانه را با جدیدترین لوازم و فناوریها و با توجه به نیازهای روز بهروز کرد.
- ارتقای سلامتی: افزون بر این، اینترنت اشیا در خانه هوشمند میتواند به منظور بهبود کیفیت زندگی افراد خانه نیز استفاده شود. برای مثال، میتوان از این فناوری برای نظارت بر سلامت افراد سالخورده یا افراد دارای معلولیت استفاده کرد.
با پیشرفت فناوری، به زودی اینترنت اشیا به یک فناوری قدرتمندتر و همهجانبهتر تبدیل خواهد شد. این امر منجر به توسعه کاربردهای جدید و نوآورانهتری از اینترنت اشیا در خانههای هوشمند خواهد شد و مزایا بیشتری را برای کاربران به ارمغان خواهد آورد.
پرسشهای متداول
آیا خانه هوشمند اینترنت اشیا ایمن است؟
خانههای هوشمندی که مجهز به فناوری اینترنت اشیا هستند، میتواند امنیت بالایی داشته باشد، اما همچنان خطرات امنیتی اجتنابناپذیری وجود دارد که باید به آنها توجه کرد. بهطور کلی، فضای مجازی در برابر خطرات سایبری مثل حمله هکری یا کلاهبرداری به روش فیشینگ آسیبپذیر است. برای مثال، هکرها میتوانند به شبکه خانه شما نفوذ کرده و به دستگاههای شما دسترسی پیدا کنند. چنین کاری میتواند منجر به سرقت اطلاعات شخصی، خرابکاری یا کنترل دستگاههای شما شود.
بنابراین، بهتر است با رعایت نکات امنیتی مثل انتخاب رمزهای عبور قوی، استفاده از فایروال، بهروزرسانی نرمافزاری مداوم و جلوگیری از دسترسی افراد نانشناس به شبکه از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کرد و تهدیدات سایبری را به حداقل رساند.
بیشتر بخوانید: کاربرد سیستم BMS ساختمان (سیستم خانه هوشمند BMS)
جمعبندی
در این مطلب به معرفی و تبیین مزایا و کاربردهای اینترنت اشیاء (IoT) در خانههای هوشمند پرداختیم. همانطور که گفته شد، اینترنت اشیا در خانه هوشمند امکان اتصال اشیای مختلف به اینترنت و امکان تبادل داده بین آنها از راه دور را فراهم میکند. این فناوری در مدیریت بهینه انرژی، افزایش امنیت خانه، راحتی کاربران، کنترل دستگاهها، مدیریت بهینه منابع و بهبود تجربه زندگی کمک شایانی به اعضای خانوادهها میکند و مزایای متعددی را بههمراه دارد.
با اینحال، فناوری خانه هوشمند و اینترنت اشیا هر دو جدید هستند و جای زیادی برای پیشرفت دارند. شاید در آینده نه چندان دور، شاهد ارائه خدمات و کاربردهای فراوانتری از آنها باشیم که به کلی زندگی انسانها را متحول میکنند.
مطالب مشابه:
- کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی + مزایا، معایب و چالشها
- اینترنت اشیا صنعتی (IIOT) چیست و در چه صنایعی کاربرد دارد؟
- اینترنت اشیا چیست؟ همه آنچه که باید درباره IoT بدانید!
- انواع پروتکل های IoT؛ معرفی 18 پروتکل اینترنت اشیا
- پروتکل MQTT در اینترنت اشیا چه کاربردی دارد؟
- کاربرد قفل هوشمند چیست + مزایا و معایب قفل های هوشمند
- کاربرد پریز هوشمند چیست + مزایا و معایب پریزهای هوشمند
- رله هوشمند چیست؟ کاربرد انواع رله های خانه هوشمند
- سیستم BMS ساختمان (سیستم خانه هوشمند BMS) چیست؟
- ترموستاتهای هوشمند چیست + کاربرد و مزایای ترموستات های هوشمند