کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی + مزایا، معایب و چالش‌ها

فریتز » کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی + مزایا، معایب و چالش‌ها
اینترنت اشیاء در پزشکی

شرکت هوشمند سازی با ورود تخصصی به حوزه تجهیزات پزشکی توانسته، پزشکان را در غربالگری، تشخیص و درمان زودتر از موعد یاری رساند و آمار مرگ‌ومیرها را در دهه‌های حاضر به طرز چشمگیری کاهش دهد. هوشمند سازی بیمارستان و بخش‌های مختلف مربوط به اورژانس نه‌تنها ارزیابی‌های دقیق‌تری را از بیماری و مراحل عود و درمان امکان‌پذیر می‌سازد. بلکه هزینه‌های درمانی بیماران را در کنار هزینه‌های استهلاک تجهیزات پزشکی کاهش می‌دهد. با بررسی اینترنت اشیا در پزشکی همراه باشید.

درواقع اینترنت اشیاء گویی به‌مانند یک پشتیبان کادر پزشکی را در مراحل سخت، تنش‌زا و حساس تشخیص، کشف راه درمان و ارائه مراقبت‌های پزشکی حمایت می‌کند. به همین دلیل ادعا می‌شود با به‌کارگیری اینترنت اشیا در پزشکی می‌توان سلامت عموم جامعه را ارتقا داد و در شرایطی بهینه‌تر پتانسیل کادر درمان را به خدمت گرفت.

اینترنت اشیا در بیمارستان ها

آشنایی بیشتر با مفهوم اینترنت اشیا در پزشکی

درواقع اینترنت اشیا این قابلیت را به تجهیزات فیزیکی موجود در بیمارستان‌ها می‌دهد که ازاین‌پس در فضایی هوشمند به فعالیت بپردازند. بر این مبنا به کمک اینترنت اشیا می‌توان عملکرد تجهیزات پزشکی را در محیطی آنلاین چنان گسترده ساخت که دیگر نیازی به مراجعه پزشک بر بالین بیمار نباشد. بدین ترتیب بتوان به معاینه و بررسی وضعیت بیمار حتی از راه دور با اتصال تجهیزات به اینترنت پرداخت. در چنین شرایطی است که بهبود نتایج درمان، افت هزینه‌های بهداشتی، کاهش زمان بستری و افزایش تعامل پزشک و بیمار بدون نیاز به مراجعه فیزیکی فراهم می‌شود.

بررسی اینترنت اشیا و کاربردهای مختلف آن در پزشکی

کاربردهای اینترنت اشیا در مقوله پزشکی بیشتر از حد تصور عموم است. اگرچه هوشمندسازی بیمارستان بخش مهمی از آن محسوب می‌شود. از این فناوری می‌توان در طراحی و تولید ابزارهای مخصوص بیماران که بر روی بدن نصب‌شده و تغییرات فیزیولوژی آن‌ها را به‌صورت لحظه‌ای در اختیار پزشکان قرار می‌دهد، نیز استفاده نمود. در سایه این تجهیزات پزشکان می‌توانند، ردیابی مداوم شرایط سلامت بیمار، میزان پایبندی بیمار به برنامه‌های درمانی و نیازهای وی به مراقبت‌های فوری را در صورت نیاز تشخیص دهند.

همچنین بخوانید: خانه هوشمند چیست + بررسی امکانات ساختمان هوشمند

اشیا در پزشکی 03

کاربردهای اینترنت اشیا برای تجهیزات مبتنی بر فضاهای درمانی:

از کاربردهای فناوری اینترنت اشیاء در فضاهای درمانی می‌توان به موارد متعددی اشاره نمود که به‌راستی حیرت‌آور هستند. در این بخش با معرفی چند مورد آشنایی‌تان را با مهم‌ترین و برترین این تجهیزات سودمند افزایش می‌دهیم.

  • طراحی دستگاه‌های بالینی سنسوردار بی‌سیم (کاف‌های کنترل فشارخون، گلوکومتر، نوارهای ضربان قلب)
  • حسگرهای ردیابی تجهیزات (ویلچر، نبولایزر، پمپ اکسیژن)
  • لوازم تجزیه‌وتحلیل استقرار کادر پزشکی در مکان‌های مختلف
  • دستگاه‌های نظارت بهداشتی جهت ممانعت از انتشار عفونت
  • مدیریت دارایی‌های بیمارستان (کنترل موجودی داروخانه)
  • کنتلرهای بررسی دمای یخچال داروها و کنترل رطوبت و دمای محیط
  • جمع‌آوری اطلاعات (حسگرها، محرک‌ها دوربین‌ها، آشکارسازها)
  • سیستم فیلیپس (Philips) نظارت بر سخت‌افزارهای پزشکی
  • تخت‌های هوشمند مجهز به 15 حسگر سنجش سلامت و میز عمل هوشمند

بیشتر بخوانید: پرده برقی: قیمت و خرید انواع پرده هوشمند

کاربردهای اینترنت اشیا برای تجهیزات مبتنی بر بیماران

مهم‌ترین مزیت اینترنت اشیا متصل سازی بیماران به تیم‌های درمانیشان بدون محدودیت زمان و مکان است. بدین ترتیب کاربردهای این فناوری برای بیماران بیشتر در همین راستا شکل می‌گیرد.

  • برنامه مراقبت‌های پزشکی از راه دور Telehealth
  • نرم‌افزارهای Fitbit به‌منظور نظارت بر سلامت شخصی
  • دستگاه‌های مراقبت پزشکی در خانه In-home LoMT devices
  • مانیتورینگ از راه دور برای افراد با ناتوانی حرکتی
  • دستگاه CGM و قلم انسولین باهدف سنجش قند خون در فواصل منظم
  • اسپری متصل مناسب برای بیماران مبتلابه آسم، انسداد مزمن ریوی و برونشیت
  • سنسورهای خوراکی هوشمند در جهت ردیابی چگونگی مصرف داروها
  • لنزهای تماسی متصل مناسب به‌منظور بهبود عمل جراحی آب‌مروارید، بیماران چشمی ناشی از بین رفتن خاصیت ارتجاعی لنز، دیابتی‌ها درخطر ناراحتی‌های چشمی
  • سیستم نظارت بر انتقاد خون برای افراد در معرض خونریزی و سکته مغزی
  • سمعک هوشمند تغییر شنوایی افراد مبتلا به نارسایی‌های شنوایی

همچنین بخوانید: سیستم اینترکام هوشمند چیست و چه امکانات و مزایایی دارد؟

کاربرد اینترنت اشیا در پزشکی

مزایای قابل‌تأمل اینترنت اشیا برای مراکز پزشکی

با هوشمند سازی بیمارستان ازاین‌پس می‌توان مراقبت‌های پزشکی، گردش کار و نتایج درمان را با تعاریفی نوین، مدرن و کاملاً هوشمند پردازش و استانداردسازی نمود. بدین ترتیب به کمک تصمیمات گرفته‌شده مبتنی بر داده‌های اینترنت اشیا، خسارات مشتریان را کاهش، مدیریت پرسنل را بهبود و برقراری ارتباطی فعالانه با بیماران را مهیا ‌ساخت. از دیگر مزایای ورود این فناوری به محیط‌های بیمارستانی بدین شرح می‌توان یاد نمود.

  • حذف بازدیدهای غیرضروری:

حذف بازدیدهای غیرضروری، پذیرش‌های بدون اطلاعات غیرواقعی و اقامت‌های طولانی بی‌برنامه در بیمارستان با استفاده از بسترهای هوشمند از میان می‌رود. بدین ترتیب فقط در زمان‌های ضروری و بیماران واقعی پذیرش‌شده و قرار ملاقات با پزشک صورت می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: سیستم روشنایی هوشمند ساختمان (هوشمند سازی روشنایی) چیست؟

  • اتخاذ تصمیمات آگاهانه:

شرکت هوشمند سازی با نصب انواع حسگرها به جمع‌آوری اطلاعات دقیق و در اختیار قرار دادن آن‌ها به مراکز داده درون بیمارستان‌ها کمک می‌کند. تجزیه‌وتحلیل این داده‌های دیجیتالی امکان بینش عمیق و تصمیماتی آگاهانه‌تر را برای پزشکان فراهم می‌سازند.

  • کاهش خطاهای پزشکی:

تشخیص سریع‌تر بیماری در مراحل اولیه، ارائه درمان‌های پیشگیرانه و تشخیص راحت علائم نیز از دیگر مزایای استفاده از تجهیزات هوشمند است. البته از کاهش خطاهای پزشکی و تصمیم‌گیری‌های عجولانه و پیشگیری از بروز ضایعات و هزینه‌های غیرمعقول نیز نمی‌توان غافل شد.

  • محدودسازی زمان‌های انتظار:

در سایه، هوشمندسازی بیمارستان می‌توان در کاهش زمان‌های انتظار اتاق‌های اورژانس گام‌های مؤثری برداشت. همچنین از خطر کارافتادگی و اختلال در دستگاه‌های بیمارستانی به دلیل هشدارهای سنسورهای هوشمند مطلع شد و از اتلاف زمان در عملیات خدمت‌رسانی پیشگیری نمود.

  • آنالیز و مرتب نمودن داده‌ها:

ذخیره حجم عظیم داده، دسته‌بندی اطلاعات از دستگاه‌های متعدد، پالایش، آنالیز و مرتب نمودن داده‌ها در قالب نمودارهای متعدد نیز از دیگر رسالت‌های فناوری هوشمند است که شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات پزشکی و سلامتی را بهره‌مند‌ می‌سازد.

هتل هوشمند؛ تجهیزات و هزینه اجرای سیستم هوشمند سازی هتل ها

تهدیدهای اینترنت اشیا در پزشکی

باوجود مزایای فراوانی که هوشمند سازی بیمارستان دارد، به دلیل وجود برخی تهدیدهای مهم هنوز استفاده از این فناوری در هاله‌ای از ابهام بوده و چندان گسترش نیافته است. عدم وجود استانداردها و پروتکل‌های مناسب، تردید در میزان مالکیت داده‌ها در شبکه‌های اینترنتی و احتمال نفوذ هکرها به داده‌های شخصی بیماران از تهدیدات امنیتی مهمی هستند که سدی در مقابل پیشرفت و گسترش این تکنولوژی احداث نموده‌اند.

البته از معضلات دیگری مانند مقیاس‌پذیری کند، عدم امکان یکپارچه‌سازی داده‌ها، حجم زیاد اطلاعات و صحت سنجی سخت آن‌ها و درنهایت هزینه‌های بالای سخت‌افزارها و اپلیکیشن‌های حوزه پزشکی نیز نمی‌توان صرف‌نظر نمود. این مشکلات ضرورت کمک گرفتن از یک شرکت خانه هوشمند دارای اعتبار را باهدف برپایی یک سیستم امن دوچندان می‌سازد. همچنین توجه متصدیان این حوزه را در جهت کاهش هزینه‌ها به‌منظور بهره‌مندی تمامی اقشار جامعه می‌طلبد.

سوالات متداول

چگونه اطلاعات حساس بیماران در اینترنت اشیا محافظت می‌شود؟

حفاظت از اطلاعات حساس بیماران از طریق رمزنگاری قوی و پیروی از قوانین حفاظت از حریم خصوصی انجام می‌شود.

چه چالش‌هایی در استفاده از اینترنت اشیا در پزشکی وجود دارد؟

چالش‌هایی مانند امنیت، تطابق با استانداردها، و پیچیدگی فنی در استفاده از اینترنت اشیا در پزشکی وجود دارد.

اینترنت اشیا چگونه می‌تواند در بهبود پزشکی و سلامتی عمومی کمک کند؟

اینترنت اشیا می‌تواند در بهبود پزشکی سلامتی عمومی با پایش بیماری‌ها و استفاده از دستگاه‌های پوشیدنی و هوشمند کمک کند.

جمع‌بندی

استفاده از اینترنت اشیا در پزشکی به‌عنوان یکی از جدیدترین نوآوری‌های فناوری اطلاعات، پتانسیل زیادی برای بهبود خدمات بهداشتی و درمانی دارد. این فناوری امکاناتی از جمله پایش بیماری‌ها، ارتباط بیمار با پزشکان به‌صورت آنلاین و استفاده از دستگاه‌های پوشیدنی برای بهبود وضعیت سلامت فراهم می‌کند. با این رویکردها، اینترنت اشیا می‌تواند به کاهش هزینه‌های درمانی، افزایش دقت تشخیص بیماری‌ها و بهبود کیفیت زندگی بیماران کمک کند.

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × دو =