تغییرات اقلیمی ناشی از مصرف سوختهای فسیلی، بحران انرژی، از بین رفتن محیط زیست و خطراتی که این تغییرات برای تداوم زندگی تمامی موجودات زنده به همراه دارد، اهمیت افزایش بهرهوری و جلوگیری از اتلاف انرژی را به ما گوشزد میکند. از آنجایی که خانههای مسکونی سهم بزرگی از میزان مصرف انرژی در جهان را دارند؛ حتی کوچکترین اقدام در جهت بهینهسازی و افزایش راندمان ساختمان میتواند تاثیر بزرگی روی کاهش اتلاف انرژی در مقیاس جهانی داشته باشد. فناوری هوشمند سازی منازل مسکونی میتواند به ما کمک کند تا با اجرای طرحهای مختلف مدیریت انرژی خانه هوشمند، به این هدف برسیم.
خانه هوشمند به تجهیزاتی مجهز میشود که علاوه بر فراهم کردن محیط راحت و امن، بهرهوری و راندمان بالایی نیز دارند. برای آشنایی با چگونگی مدیریت مصرف انرژی در خانه هوشمند، شرکت هوشمندسازی فریتز را در این مقاله همراهی کنید.
فهرست مطالب:
تأثیر هوشمندسازی بر مصرف انرژی
خانه هوشمند به تجهیزات مختلفی مجهز میشود که هر یک از این تجهیزات سهم متفاوتی در افزایش بهرهوری و مصرف انرژی ساختمان دارند. در ادامه مقاله، تاثیر تجهیزات هوشمند مختلف را بر مصرف انرژی در خانه هوشمند مورد بررسی قرار میدهیم.
هوشمند سازی و انرژی مصرفی سیستم روشنایی
روشن ماندن چراغ یکی از مهمترین عوامل اتلاف انرژی در خانههای غیرهوشمند محسوب میشود. روشنایی هوشمند به عنوان بخشی از سیستم مدیریت انرژی خانه هوشمند، امکان کنترل چراغها از راه دور، تنظیم برنامه زمانبندی برای روشن و خاموش شدن چراغها و کنترل خودکار چراغها بر اساس حضور افراد را فراهم میکند.
لامپ هوشمند
استفاده از لامپ هوشمند، آسانترین روش کنترل مصرف انرژی در خانه هوشمند محسوب میشود؛ یعنی تنها کافی است لامپ هوشمند را به جای لامپ قدیمی خانه نصب کنیم. اغلب لامپهای هوشمند موجود در بازار با استفاده از دیودهای LED ساخته میشوند که حداقل 75 درصد انرژی کمتری را در مقایسه با لامپهای رشتهای مصرف میکنند و 25 برابر عمر بیشتری دارند. لامپهای هوشمند امکان تنظیم شدت نور بر اساس نیاز افراد را دارند که میتواند 40 درصد صرفهجویی بیشتری در مصرف انرژی را به همراه داشته باشد.
لامپهای هوشمند را میتوانیم طوری برنامهریزی کنیم که در واکنش به دادههای دریافت شده از سایر تجهیزات خانه هوشمند مانند سنسورهای تشخیص حرکت یا سنسور اندازهگیری شدت نور روشن یا خاموش شوند؛ بنابراین کارایی و بهرهوری بیشتری در مقایسه با لامپهای معمولی دارند.
کلید برق هوشمند
اگرچه نصب و راهاندازی کلید هوشمند به سادگی پیچ کردن لامپ هوشمند روی سرپیچ لامپ قدیمی نیست اما اگر با اصول برقکاری آشنایی داشته باشیم یا به کمک افراد متخصص میتوانیم به آسانی کلید هوشمند را با کلید معمولی خانه جایگزین کنیم. با استفاده از کلید هوشمند میتوانیم لامپهای خانه را از راه دور کنترل کنیم. به کمک این قابلیت میتوانیم لامپهای خانه را تنها در زمان مورد نیاز روشن یا خاموش کنیم.
بیشتر بخوانید: بهترین کلیدهای هوشمند برق لمسی و غیرلمسی
افرادی که به تجهیزات سیستم هوشمند روشنایی دسترسی ندارند، در زمان مسافرت چراغهای خانه را روشن باقی میگذارند تا سارقین متوجه غیبت آنها نشوند. با استفاده از کلید هوشمند میتوانیم چراغهای خانه را تنها در طول شب روشن کنیم تا انرژی کمتری تلف شود. به علاوه، با روشن و خاموش کردن چراغها در زمان غروب خورشید و پیش از خواب شبانه میتوانیم حضور خودمان را به طور طبیعیتری شبیهسازی کنیم.
پریز هوشمند
کنترل برق مصرفی چراغها در سیستم مدیریت انرژی خانه هوشمند، تنها به استفاده از لامپ هوشمند یا کلید هوشمند محدود نمیشود. پریز هوشمند امکان کنترل از راه دور اجزایی از سیستم روشنایی مانند چراغ آپاژور که توسط دو شاخه به برق شهر متصل میشوند را در اختیار ما قرار میدهد. امکانات پریز هوشمند برای مدیریت مصرف انرژی در خانه هوشمند تنها به کنترل روشنایی محدود نمیشود و قابلیت کنترل تمامی لوازم برقی که توسط دو شاخه به پریز برق متصل میشوند را دارد.
بیشتر بخوانید: بهترین پریزهای هوشمند خارجی و ایرانی
به علاوه، تعدادی از پریزهای هوشمند موجود در بازار، گزارش مصرف انرژی تجهیزات متصل به پریز را در اختیار ما قرار میدهند؛ بنابراین قادر خواهیم بود تا تجهیزات پرمصرف را شناسایی کرده یا با استفاده از دادهها، طرحهای کارآمد مدیریت انرژی در خانه هوشمند را اجرا کنیم.
خانه هوشمند و مصرف انرژی لوازم برقی
در بخش قبلی مقاله نقش پریز هوشمند در کنترل مصرف انرژی لوازم برقی قدیمی و غیرهوشمند را مورد بررسی قرار دادیم اما لوازم برقی هوشمند مانند یخچال هوشمند، اجاق هوشمند، ماشین لباسشویی هوشمند، ماشین ظرفشویی هوشمند، کولرگازی هوشمند امکانات بیشتری را برای کاهش مصرف انرژی در خانه هوشمند در اختیار ما قرار میدهند. لوازم برقی هوشمند با استفاده از فناوریهای پیشرفتهتری ساخته میشوند که اتلاف انرژی را به حداقل میرسانند. به علاوه، قابلیت تنظیم برنامه زمانی و کنترل از راه دور لوازم برقی هوشمند، امکان صرفهجویی در مصرف انرژی را فراهم میکند.
مدیریت انرژی خانه هوشمند برای سیستمهای گرمایش و سرمایشی
با توجه به منطقهای که در آن زندگی میکنید، احتمالاً تابستانهای خیلی گرم یا زمستانهای خیلی سرد را تجربه کردهاید. به همین دلیل، مردم ساکن در نقاط مختلف جهان از سیستمهای گرمایشی، سرمایشی و تهویه برای کنترل دما و به گردش درآوردن جریان هوا در محیط بسته خانه استفاده میکنند.
بر اساس گزارش اداره انرژی ایالات متحده آمریکا، سهم سیستمهای گرمایش و سرمایشی از کل انرژی مصرفی منازل به 55 درصد میرسد؛ بنابراین کنترل انرژی مصرف شده توسط این تجهیزات، اهمیت زیادی در موفقیت ما برای صرفهجویی و مدیریت انرژی خانه هوشمند دارد.
برخی از تجهیزات خانه هوشمند مانند ترموستات فن کویل هوشمند، کولرگازی هوشمند، پنکه سقفی و پرده هوشمند به ما کمک میکنند تا مصرف انرژی در خانه و ساختمان هوشمند را مدیریت کنیم. تجهیزات هوشمند در مقایسه با تجهیزات غیرهوشمندی که برای گرمایش و سرمایش ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند، انرژی کمتری را مصرف میکنند، دما را به طور دقیقتری کنترل میکنند و راحتی بیشتری را نیز برای ما به ارمغان میآورند. این تجهیزات عبارتند از:
ترموستات هوشمند
ترموستات با کنترل تجهیزات گرمایشی و سرمایشی ساختمان، دمای محیط خانه را تنظیم میکند و به همین دلیل، نقش بسیار با اهمیتی در مدیریت انرژی خانه هوشمند دارد. ترموستات هوشمند امکان کنترل خودکار دمای خانه از طریق برنامه زمانبندی، گوشی موبایل و دادههای دریافت شده از سنسورهای تشخیص حضور افراد را در اختیار ما قرار میدهد.
با توجه به نوع و کیفیت عایقبندی ساختمان و نحوه کنترل نور ورودی به داخل خانه، دمای هوای محیط داخلی خانه میتواند تحت تاثیر تغییرات دمای هوای فضای باز و تابش نور خورشید در طول ساعات شبانهروز قرار بگیرد. به همین دلیل، تنظیم دمای هوا روی یک درجه ثابت بدون در نظر گرفتن دمای محیط بیرونی ساختمان و استفاده از انرژی خورشیدی میتواند اتلاف انرژی قابل توجهی را به همراه داشته باشد.
سیستم مرکز کنترل هوشمند میتواند بر اساس دادههای دریافت شده از سنسورهای دما در داخل و بیرون ساختمان، سیستمهای تهویه و گرمایش و سرمایش را به طور کارآمدتری کنترل کند. قابلیت تنظیم جدول زمانی ترموستات هوشمند ما را قادر میسازد تا عملکرد سیستمهای گرمایش و سرمایش را با برنامه روزانه ساکنین خانه منطبق کنیم تا مصرف انرژی در خانه هوشمند به حداقل برسد.
امکان کنترل ترموستات هوشمند از راه دور، ما را قادر میسازد تا دمای محیط خانه را از قبل برای حضور افراد تنظیم کنیم تا در زمان رسیدن به خانه یا ویلا با محیط خیلی گرم یا خیلی سرد مواجه نشویم. ترموستات هوشمند مجهز به فناوری هوش مصنوعی حتی میتواند ترجیحات ساکنین خانه را یاد بگیرد و به طور خودکار بر اساس خواسته آنها عمل کند.
ترموستات هوشمند میتواند علاوه بر افزایش بهرهوری، امکان نظارت بر مصرف انرژی را نیز فراهم کند. با استفاده از این دادهها میتوانیم تصمیمات هوشمندانهتری در رابطه با چگونگی تنظیم دمای خانه اتخاذ کنیم.
پنکه سقفی هوشمند
اصول عملکرد پنکه سقفی؛ یعنی به گردش در آوردن جریان هوا در محیط بسته ساختمان از گذشته تاکنون تغییری نکرده است اما پنکه سقفی هوشمند امکانات بیشتری مانند کنترل از راه دور و پشتیبانی از دستیارهای صوتی را در اختیار ما قرار میدهد. برخی از مدلهای پنکه هوشمند از ترموستات هوشمند نیز پشتیبانی میکنند و امکانات بیشتری برای مدیریت انرژی خانه هوشمند دارند. پنکه سقفی هوشمند نیز مانند سایر تجهیزات خانه هوشمند با استفاده از گوشی موبایل، تبلت و دستیار صوتی کنترل میشود و امکان خاموش و روشن کردن پنکه از راه دور و تنظیم سرعت چرخش پنکه را در اختیار ما قرار میدهد.
پنکه سقفی هوشمند، وابستگی خانه به سیستم تهویه مطبوع و کولرگازی برای گرمایش و سرمایش ساختمان را کاهش میدهد. این تجهیزات، سهم بزرگی از مصرف انرژی در خانه هوشمند دارند؛ بنابراین استفاده از پنکه سقفی هوشمند به کاهش مصرف انرژی و هزینه قبض برق و گاز منجر میشود.
پرده هوشمند
مدیریت انرژی خانه هوشمند تنها به کنترل بهینه تجهیزاتی که سهم بزرگی از مصرف برق و گاز دارند، محدود نمیشود و تجهیزات سادهای مانند پرده برقی هوشمند میتوانند نقش مهمی را در افزایش بهرهوری ساختما داشته باشند. پرده هوشمند از طریق کنترل میزان نور خورشید ورودی به محیط داخل ساختمان، قابلیت کنترل روشنایی و همچنین دمای خانه را در اختیار ما قرار میدهد. از آنجایی که انرژی خورشید به طور رایگان در دسترس ما قرار دارد، عملکرد پرده هوشمند تاثیر با اهمیتی روی مصرف انرژی در خانه هوشمند دارد.
با استفاده از موتور پرده برقی میتوانیم حتی پردههایی که به سادگی در دسترس ما قرار ندارند یا پردههای سنگین را نیز با استفاده از گوشی هوشمند یا فرمان صوتی کنار بزنیم. پردههای هوشمند را میتوانیم طوری تنظیم کنیم که به طور خودکار و بر اساس ساعات شبانه روز یا تغییرات دمای هوا عمل کنند تا مصرف انرژی به حداقل برسد. برای مثال، بستن پرده هوشمند در طی روزهای تابستانی به ما کمک میکند تا از ورود نور خورشید و افزایش دمای هوای محیط داخل خانه جلوگیری کنیم و بلعکس، کنار زدن پرده در روزهای زمستانی به ما کمک میکند تا بتوانیم از نور خورشید برای گرم کردن خانه استفاده کنیم.
تولید انرژی پاک در خانه هوشمند
توربین بادی و پنل خورشیدی از جمله تجهیزاتی هستند که با تولید برق از منابع انرژی تجدیدپذیر شامل انرژی خورشیدی و انرژی باد برای مدیریت انرژی خانه هوشمند استفاده میشوند. استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر به ما کمک میکند تا وابستگی کمتری به انرژی تولید شده توسط سوختهای فسیلی داشته باشیم و آثار مخرب محیط زیستی خانه هوشمند را به حداقل برسانیم.
جمعبندی
امروزه، مدیریت انرژی خانه هوشمند برای کاهش آثار مخرب محیط زیستی و هزینه قبوض انرژی اهمیت بیشتری در مقایسه با گذشته دارد. تجهیزات و فناوریهای مورد استفاده در هوشمندسازی ساختمان مانند ترموستات هوشمند، چراغ هوشمند، پریز هوشمند، پرده هوشمند، لوازم برقی هوشمند، کلید هوشمند، توربین بادی و پنلهای خورشیدی مالک ساختمان را قادر میسازند تا به خوبی مصرف انرژی در خانه هوشمند را کنترل کند.
موفقیت ما در مدیریت مصرف انرژی در خانه هوشمند به یکپارچگی عملکرد تجهیزات هوشمند و قابلیت تبادل داده بین این تجهیزات بستگی دارد؛ یعنی در نتیجه عملکرد تجهیزات هوشمند به صورت یک مجموعه واحد، محیطی منطبق بر خواستههای ما فراهم میشود که کمترین اتلاف انرژی را نیز دارد.
پاسخ به پرسشهای متداول
چه تکنولوژیهایی برای مدیریت مصرف انرژی در خانه هوشمند استفاده میشود؟
فناوری هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و تولید برق از منابع تجدیدپذیر برای مدیریت انرژی خانه هوشمند مورد استفاده قرار میگیرند. تجهیزاتی مانند ترموستات هوشمند، روشنایی هوشمند، پرده هوشمند، پریز هوشمند، لوازم خانگی هوشمند و پنلهای خورشیدی و توربینهای بادی با استفاده از فناوریهای مورد اشاره به ما کمک میکنند تا بهرهوری بیشتری در مصرف انرژی داشته باشیم و هزینه کمتری را برای قبوض برق و گاز پرداخت کنیم.
مطالب مشابه:
- سیستم مدیریت هوشمند انرژی
- سیستم مدیریت انرژی EMS چیست و چه کاربردی و مزایایی دارد؟
- تفاوت خانه هوشمند و سیستم مدیریت ساختمان چیست؟
- انواع ماژول خانه هوشمند و کاربردهای آن در هوشمندسازی
- ibms یا سیستم هوشمند مدیریت ساختمان؟
- سیستم PMS (مدیریت هوشمند پارکینگ) چیست و چه مزایایی دارد؟
- کافی شاپ هوشمند چیست و هوشمندسازی کافی شاپ چه مزایایی دارد؟
- انواع خانه هوشمند؛ بررسی مزایا و معایب آنها
- کارخانه هوشمند چیست؟ بررسی مزایای هوشمند سازی کارخانه ها
- بالش هوشمند چیست؛ بررسی انواع بالشت های طبی هوشمند