کمپانی لوکسون با معرفی Miniserver به نوعی یک انقلاب در صنعت سیستم هوشمند ساختمان ایجاد کرد. دستگاهی که در عین کوچکی کاراییهای بسیار بزرگی را در خود جای داده است. در این مطلب قصد داریم از جوانب مختلف این سرور سبز دوست داشتنی را مورد ارزیابی قرار دهیم.
ویژگیهای ظاهری:
بیشترین تجهیزات برقی و الکترونیکی که بهعنوان تجهیزات تابلویی شناخته میشوند، ظاهر زیبایی ندارند. زیرا این تجهیزات بیشتر در بکگراند قرار گرفته و بهندرت دیده میشوند.
کمپانی لوکسون اما دیدگاه دیگری دارد. سرور مرکزی Loxone Miniserver بهعنوان یک تجهیز تابلویی از ظاهر بسیار زیبایی برخوردار است. در سطح رویی این دستگاه حجمهای مشبک لوزی شکل را مشاهده میکنید که با تغییر زاویه نگاه و بازتاب نور جلوه بسیار زیبایی به دستگاه میبخشد.
در میان این صفحه برجسته، نواری وجود دارد که روی آن نام کمپانی لوکسون به همراه اسم دستگاه با یک برچسب یک تکه نمایان میگردد و در امتداد آن دو چراغ ال ای دی برای نمایش وضعیت کاری تجهیز قرار گرفته است.
رنگ سبز این دستگاه علاوه بر زیبایی ظاهری، آن را در تابلو از تمامی تجهیزات دیگر متمایز میسازد و جلوه بسیار زیبایی به تابلوی تجهیزات خانه هوشمند میبخشد.
سرور مرکزی لوکسون جزو محدود تجهیزات تابلویی با طراحی زیبا میباشد
در کنارههای دستگاه شیارهایی منظم وجود دارد که برای ایجاد جریان هوا و تهیه بردهای داخلی کاربرد دارد و در ضلع بالایی دستگاه فضای نصب کارت حافظه تعبیه شده است.
یکی از ایرادهایی که در طراحی مینی سرور لوکسون وجود دارد، شیار ورودی کارت حافظه میباشد که به علت اینکه اندکی از مقدار مورد نیاز بزرگتر است، گاهاً هنگام نصب میکرو اس دی آن را به داخل دستگاه میاندازید و برای خارج کردن آن باید درب رویی مینی سرور را باز کنید.
آموزش هوشمندسازی
درب رویی مینی سرور با استفاده از دو ردیف خار نرم، روی کفه پایینی قرار گرفته است و این نوع طراحی بهگونهای است که در صورت لزوم برای باز کردن دستگاه، بدون نیاز به اعلام فشار زیاد یا استفاده از ناخن این کار را بهراحتی انجام داده و البته بهراحتی و بدون آسیب دیدن دستگاه آن را مجدداً ببندید.
در طرفین این دستگاه ورودیها و خروجیها بهصورت کانکتورهای جدا شونده قرار گرفتهاند. جدا شدن کانکتورها در فرایندهای عیبیابی و یا تعویض دستگاه در صورت خرابی بسیار حائز اهمیت هستند.
زیرا در صورتی که کانکتورها روی خود دستگاه قرار داشتند شما برای تعویض مینی سرور باید کلیه اتصالات را از نو سیمکشی میکردید. ولی با این نوع طراحی کافی است کانکتورها را جدا کرده و به دستگاه جدید متصل نمایید.
کانکتورهای موجود روی دستگاه هرکدام دارای رنگ خاصی هستند که انتخاب این رنگها به هیچ عنوان تصادفی نیست. کمپانی لوکسون برای شناسایی راحتتر ورودیها و خروجیها برای هر نوع خروجی و ورودی رنگ خاصی را در نظر گرفته که در تمامی دستگاهها و نرمافزارها یکسان میباشد.
برای مثال ورودی آنالوگ در این رنگبندی به رنگ نارنجی میباشد که در تمامی تجهیزات دارای ورودی آنالوگ این استاندارد رعایت میگردد. همچنین نرمافزار برنامه نویسی لوکسون نیز از این استانداردها تبعیت کرده و فرایند نصب و برنامهریزی را برای نصاب این تجهیزات بسیار ساده کرده است.
رنگ کانکتورهای مینی سرور بیانگر کارایی آنها میباشد
برد اصلی و نکات فنی
پردازنده مرکزی قرار گرفته روی این دستگاه یک چیپست AT91SAM9G تولید کمپانی Atmel میباشد. این پردازنده که از معماری ARM بهرهگیری میکند دارای هسته مرکزی 400 مگاهرتزی با ولتاژ مصرفی 0.9 تا 1.1 ولت میباشد.
این پردازنده دارای 16 کیلوبایت حافظه کش سطح یک میباشد که برای پردازندهای با این مشخصات عددی مناسب و قابل توجه است. این چیپست قادر است بهتنهایی از -40 درجه سانتیگراد تا +85 درجه سانتیگراد به فعالیت بپردازد.
حافظه رم سرور مرکزی لوکسون 64 مگابایت میباشد که میزانی حدود 10 مگابایت از آن توسط سیستمعامل اشغال شده و مابقی برای برنامههای کاربر در دسترس میباشد. همچنین سیستمعامل Loxone OS در این میان وظیفه مدیریت تسکها و فرامین را بر عهده دارد.
منابع موجود در روی مینی سرور لوکسون قادر به پشتیبانی از بیش از 30 اکستنشن در کنار سرور مرکزی را میدهد که میتوان تنها با یک مینی سرور تا 492 ورودی و 372 خروجی را کنترل نمود.
رلههای لوکسون قادر به تحمل 5 آمپر جریان میباشد
ورودیها و خروجیها
سرور مرکزی لوکسون Miniserver دارای 8 رله چند منظوره میباشد که میتوان برای هر نوع مصرفکنندهای از آن استفاده نمود. رلههای مورد استفاده کمپانی لوکسون در بازههای مختلف متفاوت بوده است. اما در سرورهای جدید کمپانی لوکسون، از رلههای HF33F استفاده گردیده.
این رله قادر است برای ولتاژ 250 ولت متناوب تا 5 آمپر، برای ولتاژ مستقیم 30 ولت تا 5 آمپر و برای ولتاژ 110 ولت متناوب تا 10 آمپر جریان را تحمل نماید. همچنین حداکثر ولتاژ متناوب و مستقیم قابل پشتیبانی توسط این رلههای به ترتیب 250 و 30 ولت میباشد.
زمان مورد نیاز این رلهها برای ایجاد اتصال تنها 8 میلیثانیه و برای رهاسازی تنها 5 میلیثانیه میباشد که نمایانگر سرعت بسیار بالای این رلهها در فعالیت میباشد.
علاوه بر رلهها سرور مرکزی لوکسون دارای 8 ورودی دیجیتال نیز هست که در کاهش قیمت هوشمندسازی ساختمان با این دستگاه بسیار تأثیر میگذارد. ورودیهای دیجیتال سرور مرکزی لوکسون امکان اتصال به کلیدهای عادی خانگی، سنسورهای حرکتی ارزان قیمت سیستمهای امنیتی، سنسورهای درب و پنجره چند هزار تومانی و … را داراست.
این ورودیها با دریافت ولتاژ 0 تا 7.2 ولت میزان 0 ، از 7 ولت تا 8.2 ولت میزان بیتأثیر و از 8 ولت به بالا را بهعنوان فعال در نظر میگیرند. همچنین در ورودیهای دیجیتال یک تأمینکننده ولتاژ 24 ولت وجود دارد که تا 100 میلیآمپر ولتاژ را تأمین مینماید.
دیگر ورودیهای موجود روی سرور مرکزی 4 ورودی آنالوگ هستند که امکان اتصال به هر نوع سنسور یا ورودی 0 تا 10 ولتی را دارا هستند. ورودیهای دیجیتال موجود بر روی سرور مرکزی لوکسون قادر هستند تا در هر ثانیه 10 مقدار از ورودی متصل شده به آنها را دریافت نمایند. لازم به ذکر است این ورودیها قادر هستند تا بهعنوان ورودی دیجیتال 24 ولت نیز فعالیت نمایند.
در نهایت 4 خروجی آنالوگ روی این دستگاه وجود دارد که باز هم قادر به ارسال ولتاژ 0 تا 10 ولت با امپراژ لحظهای 20 میلیآمپر و آمپراژ بازهای 10 میلیآمپر هستند. تعداد 12 مقدار در هر ثانیه از این خروجیها قابل ارسال است. این خروجیها برای کنترل شیرهای برقی و… مورد استفاده قرار میگیرد.
مینی سرور لوکسون دارای یک کارت شبکه روی برد اصلی میباشد که نیاز به خرید ماژولهای ای پی را هموار ساخته است. همچنین امکان اتصال به تجهیزات استاندارد KNX بهصورت پیش فرض روی این دستگاه قرار دارد و هیچ ماژول جداگانهای برای این کار مورد نیاز نیست.